Sove

Učenci 1. skupine podaljšanega bivanja se  vsakodnevno sprašujejo o življenju divjih in domačih živali, njihovem vedenju, prehrani in življenjskem okolju. To jih spodbuja k raziskovanju in iskanju informacij.

Tokrat jih je pritegnilo življenje sov. Učenci so povedali, da sove včasih slišijo, le redki izmed njih pa so jih že videli. Povedali smo, da lahko sove pretežno opazimo ponoči saj takrat lovijo plen. Zaradi svojih ostrih krempljev in kljukastega kljuna so podobne ujedam, predvsem sokolom. Učence je še posebej pritegnilo dejstvo, da imajo te nočne ptice zaradi asimetričnih ušesnih odprtin sposobnost ustvarjanja popolne prostorske predstave okolja kar jim pomaga pri lovljenju plena. Učenci so bili presenečeni, da navadno samica izvali jajca v dvodnevnih presledkih, zato so mladiči v leglu različno stari in različno veliki. Ob pomanjkanju hrane si večji mladiči prisvojijo vso hrano, tako da manjši od lakote poginejo. Pogledali smo si tudi posnetek, ki je prikazoval in razlagal, zakaj sove neslišno letijo.

Pogovarjanje o živalih je odličen način za spodbujanje učenja in razvoja različnih veščin pri učencih. Takšen način dela v podaljšanem bivanju povezuje učenje s čudovitim svetom narave ter spodbuja spoštovanje vseh živih bitij.

Posamezni učenci so sovo tudi likovno upodobili. Te pa sedaj krasijo vhod v šolo.

N. Dimec Dular

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost